Scriptiehulp

studente

Is Scriptiehulp fraude?

Een uitgebreid artikel is te vinden op Hr.nl over scriptiebureaus die studenten begeleiden bij het schrijven van een scriptie. Er staan maar liefst 160 bureaus ingeschreven bij de KvK die werkzaamheden verrichten die te maken hebben met scripties. Een student moet de opdracht zelf schrijven en mag het niet door een ander laten doen. Dit zou fraude betekenen en een verwijdering kunnen betekenen van de universiteit of hogeschool. De werkzaamheden van de scriptiebureaus worden daarom beschreven als controleren op spelfouten, meedenken over de opbouw en het geven van cursussen.

Hoeveel kost het schrijven

Een uur hulp ligt tussen de 40-60 euro. Redenen dat men een scriptiebureau in de arm neemt zijn een gebrek aan taalvaardigheid, een baan en het voorkomen van de langstudeerboete. In de Volkskrant vertelt een meisje dat anderen helpt dat ze voor een hele scriptie schrijven ongeveer 650 euro vraagt. Met een HBO scriptie is ze 40-50 uur bezig. Het is een flink bedrag maar het kan de moeite lonen. Als men zelf de scriptie schrijft en deze wordt afgekeurd dan is de schade een stuk groter. Een half jaar studievertraging kost heel wat meer geld dan het laten schrijven van een scriptie.

Plagiaatscanner Ephorus

Leraren en examencommissies weten dat veelvuldig gebruik wordt gemaakt van betaalde scriptiehulp maar kunnen er weinig tegen doen. Het is lastig te controleren. Alleen als er flinke stukken overgenomen zijn kan plagiaat aangetoond worden. Begeleiders die de studenten goed kennen zouden een andere zinsopbouw en stijl kunnen herkennen. Om fraude op te sporen wordt plagiaatscanner Ephorus ingezet. Dit softwareprogramma vergelijkt de schrijfstijl van teksten en claimt dat het kopieren moeiteloos kan herkennen.

Het bedrijf wat de software maakt is 10 jaar geleden opgericht door een Nederlandse docent wis- natuurkunde. Thans werken er 30 medewerkers en behoort het bedrijf tot de top in zijn niche. Meer dan 4000 scholen en universiteiten wereldwijd maken dagelijks gebruik van Ephorus. Door een licentie af te nemen kan de onderwijsinstelling met een druk op de knop honderden documenten tegelijk uploaden. Het programma vergelijkt vervolgens razendsnel miljarden bronnen op het internet inclusief eerder ingeleverd werk. Na controle ontvangt de leraar een reportage over het ingeleverde werk.

Handleiding masterscripties

Op de website van de Universiteit van Utrecht staat bij de afdeling Kunstgeschiedenis een uitgebreide handleiding
voor een masterscriptie. Er wordt een overzicht gegeven van de fases van het schrijven en de onderdelen die in het verslag moeten staan. De Faculteit der Letteren van de Vrije Universiteit Amsterdam heeft een handleiding gemaakt voor een Researchmasterscriptie. Het PDF document telt 24 pagina’s en geeft veel informatie over de procedures en voorbeelden van een werkplan, richtlijnen, titelpagina en beoordelingsformulieren.

Scriptie & onderwijs

Gratis beurs buitenland
Bekende scriptieprijzen in Nederland
Thuisstudie volgen
Scriptie Accountancy

Geef een reactie